Prof. Dr. Nedžad Korajlić
 
Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Poštovani polaznici „Međunarodne Ljetne škole  -  Upravljanje u kriznim situacijama“,

 

Kao dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu iznimno sam ponosan i sretan zbog pokretanja programa „Međunarodne Ljetne škole  -  Upravljanje u kriznim situacijama“. Ovaj internacionalni projekat necikličnog oblika obrazovanja realizujemo u punom partnerstvu sa Veleučilištem Velika Gorica iz Republike Hrvatske – predvodnicima studijskih programa u oblasti kriznog menadžmenta u ovom dijelu Evrope. Krizni menadžment, koji sublimira brojne naučne oblasti i discipline,  od iznimne je važnosti za sigurnost države, građana i njihove imovine, a organi uprave i pojedinci koji upravljaju različitim procesima tokom kriza, imaju posebnu odgovornost u svom svakodnevnom djelovanju.

 

Krize uzrokovane prirodnim nesrećama ili različitim društveno-političkim okolnostima ne poznaju granice država u regionu, niti njihove političke sisteme, njihovu ekonomsku moć i sposobnost upravljanja u vanrednim okolnostima. Krize se jednostavno događaju, štetno djeluju i obavezuju sve organe i nivoe vlasti da svoje ljudske potencijale i materijalne resurse stave u funkciju upravljanja, zaštite i spašavanja.

 

Namjera nam je da polaznici ove Međunarodne ljetne škole savladaju osnove, odnosno, unaprijede svoja znanja u segmentu upravljanja u kriznim situacijama.  Kontinuirana obuka, obrazovanje, organizovanje i pripremanje za postupanje u različitim krizama, neophodna je našim studentima, kao i svim ostalim zainteresovanim pojedincima, bili oni dio sistema ili ne. Eminentni predavači iz regiona, kao i različiti stručnjaci iz prakse iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, prenijeće svoja bogata znanja i iskustva polaznicima ovog programa, te cijenim da je sedmodnevna Međunarodna ljetna škola izvrsna prilika, kako za sticanje novih znanja i vještina, tako i za razmjenu iskustava, a svakako i za nova poznanstva i unapređenje saradnje u regionu.

 

Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Veleučilište Velika Gorica provode program „Međunarodne Ljetne škole  -  Upravljanje u kriznim situacijama“ uz partnerstvo Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Raduje nas da su i mnoge druge relevantne institucije u Bosni i Hercegovini prepoznale značaj ovog projekta, a prijavljeni polaznici iz cijele regije potvrda su aktuelnosti ovog programa, koji ćemo razvijati i u budućnosti.

Dr.sci Ivan Toth,
v.pred., prof.
 
Dekan Veleučilišta Velika Gorica

Poštovani polaznici „Međunarodne Ljetne škole  -  Upravljanje u kriznim situacijama“,

 

Veleučilište Velika Gorica kao dugogodišnji  partner Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije iskreno se raduje našoj zajedničkoj suradnji na projektu organiziranja i provedbe „Međunarodne Ljetne škole  -  Upravljanje u kriznim situacijama“, koja će se prvi puta održati 2016. godine u Sarajevu.

 

Uzimajući u obzir važnost upravljanja krizama u vrijeme snažnih društvenih turbulencija, nepredvidivih  prirodnih katastrofa i raznih drugih sigurnosnih izazova, krizni menadžment i upravljanje krizama stvarne su potrebe današnjice. 

 

„Međunarodna Ljetna škola  -  Upravljanje u kriznim situacijama“, stavlja pred vas mogućnost da obnovite i potvrdite stečena znanja, ali i da puno toga novog naučite. Međunarodna ljetna škola je zamišljena kao nadogradnja kako vašeg znanja, tako i vaših iskustava i vještina. Uvjeren sam da će vam znanja i kompetencije  stečena svladavanjem vrlo zahtjevnog programa biti  prednost u vašoj daljnjoj karijeri.

 

Kao dekana Veleučilišta Velika Gorica koje provodi preddiplomski stručni studij Upravljanja u kriznim uvjetima i specijalistički diplomski stručni studij Kriznog menadžmenta, posebno me raduje činjenica da ćemo zajedničkom organizacijom „Međunarodne Ljetne škole  -  Upravljanje u kriznim situacijama“, biti partneri u ovom, za cijelu našu regiju, važnom  projektu.

 

Novi međunarodni projekt logičan je nastavak naše dosadašnje uspješne suradnje i uvjeren sam  u njegov izvrstan ishod. Siguran sam da će projekt Međunarodne ljetne škole još više učvrstiti našu suradnju i olakšati nam put kroz sve izazove koji su pred nama.