top of page
Prof. Dr. Jasmin Ahić
 
Voditelj Zimske škole
dr. sc. Ivan Toth, prof. v. š.
 
Dekan Veleučilišta Velika Gorica

Drage polaznice i polaznici Međunarodne zimske škole „KORPORATIVNA SIGURNOST I ZAŠTITA“ u partnerskoj organizaciji Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i Veleučilišta Velika Gorica,


Korporativna sigurnost i zaštita u današnjem modernom svijetu, nedvojbeno, predstavlja  stratešku poslovnu funkciju.  Ako menadžment na bilo kojem nivou nije kadar kvalitetno upravljati poslovnim i međuljudskim procesima, te iste zaštiti od negativnih i remetilačkih utjecaja, onda ni sam uspjeh u poslovanju nije zagarantovan.  Sam program je koncipiran tako da vi, kao polaznici, uzmete praktično učešće u izradi jednog kompleksnog elaborata korporativne sigurnosti i zaštite – elaborata obezbjeđenja i žaštite objekta i skijališta u  zimskim uvjetima. 

 

Kroz  modularnu nastavu  „Korporativne sigurnosti i zaštite“  prikazuju se  različiti aspekti dizajna procesa korporativne sigurnosti: ustroj organizacijske jedinice za korporativnu sigurnost, obilježja i profil menadžera sigurnosti, kao i ostala radna mjesta organizacijske jedinice integralne sigurnosti, te odnos korporativne sigurnosti i zaštite sa  drugim poslovnim funkcijama, što učvršćuje ulogu i važnost korporativne sigurnosti za uspješno poslovanje u savremenim uvjetima. Svi važniji pojmovi i koncepti dobit će svoju eksplikaciju i rezultat kroz kontinuirani naučni i stručni aspekt koji će se implementirati  u samom elaboratu koji će te vi uraditi  u formi završnog ispita.


Kao Voditelj ove zimske škole uvjeren sam da ćemo, na obostrano zadovoljstvo, ispuniti zadatke koji su postavljeni pred nas i time nastaviti naš put ka kvalitetnoj funkcionalnoj  i usmjerenoj edukaciji koje naši programi Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije nude.
Vaš,
                                                                                  Prof.dr Jasmin Ahić

Poštovani polaznici Međunarodne zimske škole Korporativna sigurnost i zaštita,
 
u srpnju 2016. godine  uspješno smo u Sarajevu organizirali prvu Međunarodnu ljetnu školu posvećenu upravljanju u kriznim situacijama.

 
Potrebe snalaženja i prilagodbe u današnjem vremenu opterećenom različitim krizama koje traže pravovremeno djelovanje kako bi se zaštitili od raznih negativnih utjecaja jedan je od razloga organiziranja Međunarodne zimske škole Korporativna sigurnost i zaštita. Drugi je razlog zadovoljstvo studenta koji su pohađali našu prvu  zajedničku Međunarodnu ljetnu školu, što nam je dalo dodatni poticaj za osmišljavanjem a onda i realizacijom još jednog zajedničkog projekta Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i  Veleučilišta Velika Gorica. Uz naše partnerske visokoobrazovne ustanove treći nositelj programa Međunarodne zimske škole, koja će se održati na Bjelašnici, bit će Rudarsko-geološko-građevinski fakultet u Tuzli. 


Obzirom da tema korporativne sigurnosti i zaštite obuhvaća široko područje, od zaštite intelektualnog vlasništva do zaštite na radu i zaštite okoliša, vjerujemo da ćemo izborom modula i predavača omogućiti potrebnu razinu iskustva i znanja koje vam želimo prenijeti. 
Uz teorijski dio, tu je i veoma bitna praktična nastava kojom želimo osigurati i stjecanje praktičnih vještina o upravljanju procesima zaštite i sigurnosti, kako u javnom tako i u privatnom sektoru, koje ćemo obraditi kroz sedam modula. 


Vjerujem da će i ovaj regionalni projekt Međunarodne zimske škole ispuniti vaša očekivanja i pružiti vam neka nova iskustva i znanja koje ćete moći primijeniti u svom poslu i životu. 

Vidimo se na Bjelašnici.

 

Dr. sc. Ivan Toth, prof. v. šk.

Prof. Dr. Nedžad Korajlić
 
Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Poštovani polaznici „Međunarodne Zimske škole  -  Korporativna sigurnost i zaštita“,

Kao dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu iznimno sam ponosan i sretan zbog pokretanja programa „Međunarodna Zimska škola  -  Korporativna sigurnost i zaštita“. Ovaj projekat necikličnog oblika obrazovanja realizujemo u partnerstvu sa Veleučilištem Velika Gorica iz Republike Hrvatske, a u saradnji sa Rudarsko-geološko-građevinskim fakultetom Univerziteta u Tuzli.


Namjera nam je da polaznici ove Međunarodne Zimske škole savladaju osnove, odnosno, unaprijede svoja znanja u segmentu korporativne sigurnosti i zaštite.  Kontinuirana obuka i obrazovanjeza razumijevanje procesa upravljanja sistemom sigurnosti i zaštite u javnom i privatnom sektoru sigurnosti, neophodna je našim studentima, kao i svim ostalim zainteresovanim pojedincima, bili oni dio sistema ili ne. Profesori naših visokoškolskih ustanova, kao i različiti stručnjaci iz prakse – profesionalci u ovom sektoru, prenijeće svoja bogata znanja i iskustva polaznicima ovog programa, te cijenim da je šestodnevna Međunarodna Zimska škola izvrsna prilika, kako za sticanje novih znanja i vještina, tako i za razmjenu iskustava, a svakako i za nova poznanstva i unapređenje saradnje u regionu.


Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Veleučilište Velika Gorica provode program „Međunarodna Zimska škola  -  Korporativna sigurnost i zaštita“ uz partnerstvo Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Raduje nas da su i mnoge druge relevantne institucije u Bosni i Hercegovini prepoznale značaj ovog projekta, a uspješno realizirane ljetne škole u prethodnom periodu potvrda su kvalitete naših programa, koje ćemo razvijati i u budućnosti.

bottom of page